RistoPikkupeura

Vihakki ei ymmärrä yksilöitä

"Tätäkö maamme ja kotikuntamme suvaitsevaisto haluaa?" kysytään Kuusamolaiset Facebook-sivulla. Kysymyksen yhteyteen oli liitetty Helsingin Sanomien uutinen Helsingin joukkoraiskaustutkinan valmistumisesta. Miesten epäillään raiskanneen naisen rautatieasemalla viime marraskuussa.Todennäköisesti uutista ei olisi jaettu Kuusamolaiset -ryhmässä, ellei epäillyt tekijät olisi ulkomaalaisia. Ainakaan aiemmin ryhmässä ei ole oltu kiinnostuneita suomalaisten tekemistä rikoksista.

Itse kysymyksen tarkoitus jäi hämäräksi. Haluaako suvaitsevaisto sitä, että raiskauksiin syyllistyneet saadaan kiinni ja tuomitaan. No kyllä varmasti haluaa. Todennäköisesti kysyjän tarkoituksena on kuitenkin kysymyksellään ilmaista, että suvaitsevaisto jotenkin haluaisi lisää turvapaikanhakijoita ja raiskauksia. Aiemmin sama uutinen oli jaettu kysymyksellä: Tätäkö suvaitsevaisto haluaa? Yhtälailla epämääräisesti ilmaistu kysymys, mutta konteksti oli selkeä: Haluavatko suvakit lisää maahanmuuttajia ja raiskaajia.

Minulle vastaus olisi ollut hyvin yksinkertainen. Raiskaajat ja rikoksiin syyllistyneet on saatettava edesvastuuseen teoistaan. Raiskaus on niin alhainen rikos, että toivotan mieluuusti siihen syyllistyneen alimpaan hornantuuttiin. Vastaukseni ei kuitenkaan kysyjiä tyydyttäisi. Miksi. Sen oivalsin hyvin nopeasti.

Siinä missä normaali ihminen näkee yksilön, ihmisen joka on joko hyvä tai paha, siinä vihakki, rasisti, rajat ja pelti kiinni-ajattelutavan ihminen näkee ryhmän. Okei minäkin yleistän, mutta uskallan sanoa yleistykseni olevan varsin validi. Kun tavallinen ihminen näkee bussilastillisen ihmisiä, hän näkee Maijan, Esko-Juhanin, karvalakkipäisen miehen tai vaaleahiuksisen naisen. Siinä taas vihakki näkee sinisen bussin ihmiset, keltaisen bussin ihmiset jne.

Rasisti niputtaa kaikki kuuluviksi johonkin ryhmään: maahanmuuttaja raiskaa, kaikki maahanmuuttajat raiskaavat.  Jotenkin vihakkeja näyttää kiehtovan nimenomaan raiskaus, miksiköhän.

Toinenkin yhteinen piire löytyy tämän vihaviston someviesteistä. Empatian, myötäelämisen puute. He jopa iloitsevat kuolleista turvapaikanhakijoista, toivovat joukkoraiskauksia suvakkihuorille (jälleen raiskaus), ilkeilevät, koulukiusaavat ahdingossa olevia.

Nyt somevihaa lietsova porukka vaikuttaa olevan aivan samaa, joka aiemmin vastusti Kreikan lainoja, vaatii rajoja kiinni ja on ylipäätään tyytymätöntä kaikkeen. Merkillepantavaa on täydellinen historiantajun puute, ymmärtämättömyys yhteiskunnan toiminnasta ja tietämättömyys tekojen vaikutuksista tulevaisuuteen. Esimerkiksi Kreikan maksuohjelmia vastustaneilla ei ole minkäänlaista tajua siitä, mikä Suomen taloudellinen tilanne on. No pääsevätpä irlantilaiset ja kreikkalaiset kuittailemaan nyt aika mukavasti. Rajat kiinni -vaatimukset ja yhteiseuroooppalaisen vastuunjaon vastustus koskettaa meitäkin. Myös Suomi on EU:n ulkorajaa. Joskus kannattaisi miettiä, mitä jos me olemme tuossa asemassa ...

Keskustelu näiden elämänsä ennakkoluuloilla ja vihalla täyttäneiden ihmisten kanssa ei tule koskaan onnistumaan. He eivät yksinkertaisesti ymmärrä ajattelutapaa, jonka mukaan ihmiset ovat yksilöitä. He eivät ymmärrä sitä, että heidän suvakeiksi haukkumansa ovat oikeasti sitä mieltä, että rikoksiin syyllistyneet maahantulijat tulee rangaista ja poistaa maasta, mutta muuten maahantulijaa voidaan kohdella kuin ihmistä. He eivät ymmärrä sitä, että ihminen voi olla myös hyväksi tälle yhteiskunnalle, riippumatta ihonväristä, uskonnosta tai syntymäpaikasta.

Siksi he kysyvät: Tätäkö suvaitsevaisto haluaa. He eivät halua vastausta, joka sanoo: Kyllä. Me haluamme, että rikoksiin syyllistyneet tuomitaan. He haluavat vain vastauksia, joka lentää polttopullon kyljessä. He haluavat vastauksia, joka oikeuttaa heidät tekemään samaa, jota he uskottelevat muiden tekevän. He kuvittelevat olevansa oikealla asialla, vaikka ovat väärässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Vihakki ei myöskään ymmärrä olevansa täysin tunnetilojensa vietävänä. On surullista katsoa, miten aikuiset ihmiset nolaavat itsensä keskustelussa. On taas tänään nähty.

Toimituksen poiminnat